Motorolaj, akkumulátor, dísztárcsa

2017. december 21. 13:18 - István alkatrészek

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk dísztárcsa vásárlásakor?

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk dísztárcsa vásárlásakor?

 

Mivel a dísztárcsa az autó egyik diszítő eleme, mindenekelőtt fontos, hogy az a típus, amit megveszünk az autónkra, majd jól mutasson rajta, tehát önmagában is szép legyen, és harmonizáljon is annak külsejével. Ezenkívül természetesen az is lényeges szempont, hogy a szépségét milyen hosszú ideig tudja megőrizni, nameg hogy kellően rögzül-e az autónk kerekein, tehát nem hajlamos-e esetleg egy idő után vagy bizonyos, szélsőségesebb körülmények között leesni. És végül azt is tanácsos figyelembe vennünk vásárláskor, hogy kiszemeltünk műszaki értelemben milyen hatással lesz az autónk kerekeire, hogy növeli vagy ne adj' Isten csökkenti-e majd azoknak az élettartamát.

Mi tegyünk, ha nem szeretnénk autónkat és önmagunkat egy kísérlet, egy akaratunkon kívül elvégzett „dísztárcsa teszt” alanyává tenni, hanem már előre tudni szeretnénk, hogy mire számíthatunk egy adott típus megvásárlása esetén, hogy eldönthessük, jó választás-e volna vagy sem?

Ebben az irásomban olyan tanácsokat gyűjtöttem össze, amelyek segítenek majd Önnek abban, hogy a lehető legjobb döntést hozza egy dísztárcsa megvásárlásával vagy meg nem vásárlásával kapcsolatban.

dísztárcsa

Először is nézzük meg a kinézett dísztárcsa fényezését. Milyen minőségű? Ha nem győzött meg minket, akkor legjobb, ha másikat választunk helyette. Ha pedig átment az első teszten, akkor vizsgáljuk meg a mechanikai tulajdonságait: azt, hogy mennyire rugalmas, hogy mennyire strapabíró a kivitelezése. Ehhez érdemes megfelelően méretezett erővel, különböző módokon meghajlítgatni a tárcsát. És eközben gondoljunk a felrakás és főleg a levétel műveletére is, amik komoly igénybevételnek tesznek ki egy tárcsát, és amik közül az utóbbi a dísztárcsarepedés és -törés egyik leggyakoribb oka. Aztán nézzük meg azt, hogy mennyire van ellátva a minket érdeklő darab körmökkel. Ha a gyártó spórolt ezekkel, akkor a terméke nem fog stabilan illeszkedni a kerékre, és megeshet, hogy egy nap leugrik onnan. Az elvesztést kockázatát ezenkívül az is fokozhatja, ha a dísztárcsa túlságosan kilóg a kerékből a gumik külső oldalához képest, mert így „szabad prédává” válik a járdaszegélyek számára, amikhez esetleg túl közel sikerül mennünk. Ha pedig le nem is esik a tárcsa a beleakadó útpadka hatására, megsérülni akkor is biztosan megsérül, aminek szintén nem örül az ember...

Ha egy tárcsa megfelel a fent megfogalmazott esztétikai és stabilitási követelményeknek, akkor második körben abból a szempontból vizsgáljuk meg őt, hogy milyen szintű védelmet nyújt ajtónk kerekei számára. Ugyanis ez is a szerepe volna minden valamirevaló dísztárcsának. Autónk használata során annak a kerekei találkoznak a legtöbb porral, földdel, sárral, esővízzel, felverődő kavicsokkal (meg ne adj' Isten a kerekeink alá szaladó kissebb állatokkal), télen pedig még hóval és sóval (!) is – amik kifejezetten nem kerékbarát anyagok, a fékrendszernek pedig még annyira sem tesznek jót hosszabb távon.

És végül abból a szempontból is vegyük górcső alá a kezüknben tartott, de még nem megvásárolt portékát (addig jó, amíg minden könnyen visszacsinálható), hogy a kialakítása olyan-e, ami megfelelő szellőzést biztosít a kerék belső része számára. Biztosan nem örülnénk neki, ha kerekeink (és autónk egésznek) csinosításárért cserébe hamarabb kellene fékünk javítására költenünk túlmelegedés miatt.

Azt, gondolom, meg sem kell említenem, ezért nem is említem meg, hogy fontos odafigyelni a tárcsa megfelelő méretére is, és hogy a gumi méretszámában az utolsó két számjegy mutatja a kerék méretét, amit dísztárcsa vásárlásakor figyelembe kell venni. Bocsánat, mégis kicsúszott a számon...

Akkor hát jó vásárlást kívánok!

 

Címkék: disztárcsa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disztarcsakitt.blog.hu/api/trackback/id/tr6113516381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Motorolaj, akkumulátor, dísztárcsa
süti beállítások módosítása

Vízszerelés és gázszerelés, Soham yoga, téli gumi és motorolaj, menedzserszűrés és üzemorvosi vizsgálat, csomagküldés, ielts exam felkészítő

fűtésszerelés, gázszerelés és vízszerelés árak yoga barcelona en gracia okosan téli gumi, motorolaj

ielts felkészítő chip tuning Budapest üzemorvosi vizsgálat, menedzserszűrés bp

Szájsebészet, Fogorvos és fgászat Székesfehérvár csomagküldés, költöztetés ausztriába ielts examVízszerelés és gázszerelés, Soham yoga, téli gumi és motorolaj, menedzserszűrés és üzemorvosi vizsgálat, csomagküldés, ielts exam felkészítő