Motorolaj, akkumulátor, dísztárcsa

2020. szeptember 22. 14:29 - István alkatrészek

Minden, amit tudni akarsz a motorolajról, de nem mered megkérdezni

A motorolaj csere annyira alapvető, hogy szinte nem is beszélünk róla – vagy csak nem merünk kérdezni?

Mindenki tudja, hogy mennyire fontos, és mennyi minden múlik rajta az autó hétköznapi működtetése során – vagy csak ebben reménykedünk?

Azoknak, akik csak rutinként tekintenek az olajcsere folyamatára, és azoknak, akik még teljesen újak ezen a területen, és tanácsra van szükségük, most összegyűjtöttem minden fontos elméleti és gyakorlati tudnivalót a motorolajjal kapcsolatban.

Ha közeledik már az olajcsere, vagy friss autótulajdonosként mindent meg akarsz tenni a biztonságos, gazdaságos, problémamentes vezetésért, akkor érdemes most néhány percre minden mást félretenned, és végigfutnod velem a leglényegesebb tudnivalókat ebben a témában. 

Kezdjük az alapoknál: mire való a motorolaj?

A motorolaj feladata, hogy kenőanyagként szolgáljon, magyarul nem engedi, hogy fém a fémen súrlódjon, és ez meghibásodásokhoz vezessen a motoron belül.

Pontosítok: ez a motorolaj elsődleges feladata – a technológia fejlődésének köszönhetően már messze többet várhatunk el egy modern motorolajtól: tisztítást, hűtést, a rozsdásodás, valamint a szennyező anyagok kiválásának megakadályozását, és még sorolhatnánk.
Hogyan képes minderre?

Úgy, hogy az olaj nem kizárólag magából az alapolajból áll: ez csupán nagyjából a 4/5-öd részét teszi ki, a maradék „helyet” pedig a különböző adalékanyagok töltik ki.

Ezek felelnek a minőségi motorolajok kiváló tulajdonságaiért:

• Viszkozitásmódosítók: a viszkozitás fontosságáról a későbbiekben még bővebben beszélni fogunk, de azt mindenképp el lehet már most mondani, hogy ennek az adalékanyagnak köszönhetően nincs már szüksége a mai kor emberének külön téli és nyári motorolajra, ellentétben a néhány évtizeddel ezelőtti helyzettel.
• Súrlódásmódosítók: vannak helyzetek, amikor az olajfilm önmagában nem lenne elég vastag ahhoz, hogy megakadályozza a szilárd alkatrészek közvetlen találkozását – ezen tudnak segíteni ezek az adalékok.
• Folyáspont módosítók: nevéből adódóan a céljuk az, hogy az olaj dermedését megakadályozzák, ameddig csak lehet.
• Detergensek és diszpergensek: az előbbiek feladata, hogy a motorban zajló égés során keletkező savakat semlegesítsék, ezzel pedig egy jelentős lépést tegyenek a rozsdásodás ellen. Az utóbbiak ezzel szemben azért felelnek, hogy a különféle szennyeződések ne tudjanak lerakódni.
• Habzásgátlók: a detergensek munkája során keletkező habzást hivatottak megakadályozni.
• Oxidációgátlók: hogy ne csak az alkatrészek, de az olaj élettartama is hosszabb legyen.

És ezek csak a legnépszerűbb adalékanyagok, ezeken kívül még bőven találhatunk dermedéspont csökkentőket, kopásgátlókat, fém dezaktivátorokat, tömítés regenerálókat, és rengeteg egyéb kifejezést a motorolaj összetevők listáján: ha néhány ijesztően kínainak is tűnik elsőre, abban biztosak lehetünk, hogy mindegyik azért kerül a flakonba, hogy hatékonyabbá tegye a kenőanyagot.  

Címkék: motorolaj
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disztarcsakitt.blog.hu/api/trackback/id/tr9216210430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Motorolaj, akkumulátor, dísztárcsa
süti beállítások módosítása

Vízszerelés és gázszerelés, Soham yoga, téli gumi és motorolaj, menedzserszűrés és üzemorvosi vizsgálat, csomagküldés, ielts exam felkészítő

fűtésszerelés, gázszerelés és vízszerelés árak yoga barcelona en gracia okosan téli gumi, motorolaj

ielts felkészítő chip tuning Budapest üzemorvosi vizsgálat, menedzserszűrés bp

Szájsebészet, Fogorvos és fgászat Székesfehérvár csomagküldés, költöztetés ausztriába ielts examVízszerelés és gázszerelés, Soham yoga, téli gumi és motorolaj, menedzserszűrés és üzemorvosi vizsgálat, csomagküldés, ielts exam felkészítő