Motorolaj, akkumulátor, dísztárcsa

2020. szeptember 22. 14:46 - István alkatrészek

Minden, amit tudni akarsz a motorolajról, de nem mered megkérdezni

4.rész

Térjünk rá végre a cserére!

Hosszú út vezetett idáig, de mindenképp meg kellett tennünk ahhoz, hogy a gyakorlati lépéseket már sokkal magabiztosabban hajthassuk végre.

Röviden az olajcsere folyamata nagyon egyszerűnek látszik: a régi olajat alul leengedjük, az újat pedig felül beöltjük: mi lehet ebben olyan bonyolult, hogy szervizben kell intézni?

Igazából semmi, de mint mindent, ezt is érdemes inkább szakemberre bízni, ha azt szeretnénk, hogy a jövőben minden tökéletesen működjön.

Arról nem is beszélve, hogy az olajcserék általában az éves karbantartás fontos elemei, tehát ritka az olyan eset, hogy valaki csak egy olajcserére érkezik a szerelőműhelybe.

Ha viszont Te mégis szeretnéd egyedül megoldani ezt a kérdést, van néhány tippünk számodra.

Így cserélj olajat otthonFontos, hogy ezzel a megoldással akkor élj, ha már nincs garancia az autódon, és valóban pénzt tudsz spórolni ezzel.

Túl vagy már a motorolaj megvásárlásán az eddig kifejtett szempontok figyelembevételével – ideje, hogy a szűrőre térj rá!

Igen, a megfelelő szűrő kiválasztása sem egyszerű, hiszen ebben az esetben is a Te autódra tökéletesen passzolót kell megtalálnod: érdemes ehhez szakértő segítségét, vagy legalább olyanok tapasztalatait kérni, akik ugyanannak a modellnek a tulajdonosai (az internetes fórumok rengeteget tudnak segíteni).

A következő kritikus pont az olajszűrő leszedése, illetve inkább az új felszerelése, mert az előző még házi eszközökkel megoldható, az utóbbihoz viszont profi szerszámra lehet szükség.

Az új szűrő precíz felhelyezése a kulcsa annak, hogy ne merüljön fel a szivárgás lehetősége a folyamatos használat során: ebből a célból használhatunk fémszalagos, láncos, leszedőket, de az abszolút profik számára kifizetődő lehet a leszedő kupak készlet (bár ez évi 1 alkalmi használat esetén nem feltétlenül indokolt).

Persze betétes olajszűrő esetén messze egyszerűbb a dolgunk, ezért érdemes először megvizsgálni, mi van az autóban, mielőtt még elkezdenénk vadul vásárolgatni. Megvan minden? Jöhet a leeresztés!

Ha mindent beszereztünk, amire csak szükség van, akkor ideje, hogy a kocsi alá nézzünk!

A leeresztéskor is eltérő lehet, hogy milyen csavarfejjel fogunk találkozni, úgyhogy először azt ellenőrizzük, hogy van-e megfelelő szerszámunk!

A legkényelmesebb, ha van saját szerelőaknánk, de ez persze nem feltétlenül egy átlagos garázs része, úgyhogy valószínű, hogy a kocsi alá kell feküdnünk.

Mibe kerüljön az olaj?

Ha nincs más, akkor a jól bejáratott lavór is segíthet, de a legszerencsésebb a speciálisan erre a célra kialakított olajleeresztő kanna.

Mihez kezdjünk a leeresztett olajjal: semmiképp se öntsük ki csatornába, vagy a hátsó kertbe – abban egészen biztos lehetsz, hogy a Te közeledben is van olyan hely, ahol díjmentesen átveszik tőled. 

Már csak be kell tölteni az újat!

Ha az eddigiek gördülékenyen mentek, akkor ez sem jelenthet problémát, hiszen gyakorlatilag ez már valóban olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Lehet közvetlenül a flakonból is tölteni, de szerencsésebb, ha egy tölcsért is használsz.

A pontosabb adagolás érdekében érdemes egy egyszerű konyhai mérőedényt is igénybe venni.

Nagyon fontos (bár valószínűleg ez már az eddigiekből is kiderült), hogy a különböző motorolajokat ne keverjük egymással, mivel azt még a szakértők se tudják feltétlenül megjósolni, hogy a különböző kombinációk milyen végeredményeket okozhatnak. Készen állsz az olajcserére!

Most már látod, hogy mennyire egyszerű valójában a motorolaj kérdés!

Maga a gyakorlat valóban nem jelent problémát, ha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel – viszont az elméleti tudnivalók birtokában tudjuk csak a legjobb döntést hozni a motorolaj vásárlást illetően!

Bár igyekeztem ezen az oldalon minden fontos információt összegyűjteni Neked, a legszerencsésebb, ha szakértő véleményét kéred ki minden esetben azzal kapcsolatban, hogy a Te autódnak pontosan milyen olajra van szüksége.

Jó utat és biztonságos vezetést kívánok Neked a továbbiakban!

 

Címkék: motorolaj
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://disztarcsakitt.blog.hu/api/trackback/id/tr5716210454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Motorolaj, akkumulátor, dísztárcsa
süti beállítások módosítása

Vízszerelés és gázszerelés, Soham yoga, téli gumi és motorolaj, menedzserszűrés és üzemorvosi vizsgálat, csomagküldés, ielts exam felkészítő

fűtésszerelés, gázszerelés és vízszerelés árak yoga barcelona en gracia okosan téli gumi, motorolaj

ielts felkészítő chip tuning Budapest üzemorvosi vizsgálat, menedzserszűrés bp

Szájsebészet, Fogorvos és fgászat Székesfehérvár csomagküldés, költöztetés ausztriába ielts examVízszerelés és gázszerelés, Soham yoga, téli gumi és motorolaj, menedzserszűrés és üzemorvosi vizsgálat, csomagküldés, ielts exam felkészítő